Reportaža

Reportaža

NAGRADA STIGLA NA PRAVO MJESTO

BIJELJINA, 8. JULA (SRNA) – Kada je prije nekoliko godina, na tek iskrčenom vrbovom šipražju i pokošenom korovištu, polagan kamen temeljac za novi grad i za budući univerzitet, bračni par Mira i Slobodan Pavlović, skoro zavjetno, rekli su da to čine za dobrobit i bolji život mladih s obje strane rijeke Drine. Naglasili su, a to smo mi novinari zabilježili i javili svojim redakcijama, da im je želja da Slobomir bude grad mladosti, nauke i prosperiteta.

Gledajući kamenjar, pokošeno koroviše i iskrčene vrbe, prisutni gosti, a bilo ih je više od hiljade, skoro s nevjericom su primili tu poruku Pavlovića, jer u se tako nešto nije očekivalo u ovoj pravoj-pravcatoj podrinjskoj nedođiji.

Vrijeme i istrajnost porodice Pavlović pokazali su da njihovo obećanje nisu bile prazne riječi. Prvo: korovište i kamenjar su pretvoreni u centar modernog grada. Drugo: nikao je moderan univerzitet, treće: stigla je mladost u njega, četvrto: znanje se stiče na najsavremeniji način i peto: samo nakon osam godina u Slobomir je stiglo visoko priznanje iz Oksforda.

Reklo bi se – sve se ovo dogodilo kao na filmu, ali oni koji su pažljivo pratili ostvarenje zavjeta Pavlovića znaju da je to prava java.

“Ne može se opisati doživljaj kada vam u Oksfordu, centru svjetske nauke, pred najuglednijim ljudima visokoškolskih institucija iz četrdeset zemalja, uručuju nagradu za kvalitet u obrazovanju. To je i velika čast, ali i saznanje da smo već u Evropi” – kaže gospođa Mira Pavlović, koja je primila ovo visoko priznanje, i dodaje da je ulaganje u obrazovanje mladih generacija najveća investicija.

Priznanje nije došlo slučajno. Ono se uručuje kompanijama, ustanovama visokog obrazovanja, proizvodima i uslugama koje zadovoljavaju najveće standarde kvaliteta i konkuretnosti, a dodjeljuje ga “Evropska poslovna skupština” iz Oksforda u Velikoj Britaniji.

Nominacija za ovo priznanje i prijedlog da se dr Desanka Trakilović primi u članstvo “Kluba rektora Evrope” rezultat su dugododišnje analize uglednih naučnih ustanova iz Austrije, Švajcarske, Češke, Belgije, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

“Pokazali smo da mladi u Slobomiru stiču znanje po najsavremenijim pedagoškim i naučnim metodama i da, kada završe studiranje, ne moraju ići u svijet, nego ostati u otadžbini i usavršavati se. Da je to tako, potvrđuju i brojna priznanja koja osvajaju naši studenti na brojnim evropskim i svjetskim manifestacijama. I to ona najviša” – kaže gospođa Pavlović.

“Ništa se ne bi dogodilo da profesori i studenti “Slobomir P univerzitet” ne shvataju kao svoju kuću. To je i najbitniji faktor – ljudski faktor. U sav naučno-nastavni proces uključeni su ozbiljni i veoma stručni ljudi, koji koriste moderna nastavna sredstava. Ova priznanja pripadaju svima u Slobomiru” – kaže dr Desanka Trakilović.

Skoro uglas obje naše sagovornice potvrđuju da su ova priznanja i velika obaveza. Predaha nema – sve u budućnosti biće podređeno mladima, nauci i prosperitetu.

Ovih vrelih ljetnih dana u Slobomiru je živo, kao da nije raspust. Rade svi fakulteti i akademije: mjeri se, računa, govori, glumi, svira, provjerava… Stiču se znanja!

Slobomir je prava podrinjska oaza. Bivše korovište i šljunkara sada su savremeni naučno-nastavni centar sa ljetnim baštama, alejama, cvijećem, vodoskocima, sportskim terenima.

Tu negdje, u njegovoj sredini nalazi se i kamen temeljac, na kome su Mira i Slobodan Pavlović dali svoj zavjet. Isupunili su ga prije nego što su i sami pretpostavljali.

A samo koju stotinu metara dalje velelepni Pavlovića most natkriljuje smaragdnu Drinu.I još – on je simbol dvadesetogodišnjeg ulaganja porodice Pavlović u otadžbini. Dogodine sve što je u tom periodu učinjeno biće pokazano u muzeju u mačvanskom selu Badovinci.

Podijeli:
facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail